Kundvagnen är tom 

Lammen

Fåret, den lilla sällskapliga idisslaren ger oss människor så mycket. Ull till tovning, tyger och varma kläder. Trots de magra betesmarkerna här på Öland ger de ett fantastiskt kött. Skinnen pryder, värmer och går att sy underbara saker av. Allt en viktig del i gårdens försörjning.

 

Idag bor det Gotlandfår här på gården och de lever på det sätt som får har gjort i årtusenden.

ÅRET MED FÅRET

Gårdens Gotlandsfår är trevliga och individuella. De är utmärkta mödrar som tar väl hand om sina lammungar, klättrar gärna upp på stenröset för att få utblick och är ute och betar större delen av året. Helt kolsvarta föds lammen med lockig blank päls. De diar den viktiga råmjölken för att få antikroppar och bli starka när det är dags att komma ut i beteshagar och ängar.

Den dagliga tillsynen av våra djur gör dem tama och vi ser att allt står rätt till. Resan från att ett lamm föds till att ett vackert lammskinn till slut hamnar i Lammbutiken är ganska lång. Så här är det hos oss/ Marie, Emma och moster Lena med familjer.

 
 

September

September är tackornas semestermånad. Då är de lammfria och njuter av ledigheten ute på betet. Nu är det även dags att klippa deras ull, detta görs två gånger per år.


Oktober

Nyklippta och silverglänsande får tackorna herrbesök. Det är bäst att vara på sin vakt då man ser till dem på betet. Nu vill baggen styra över flocken och kan knuffa ut, i hans ögon, ovälkomna besökare.

 

November

Nu får man börja ställa ut foder på betet då det inte är så mycket näring i gräset längre. Beroende på väder och vind stallar vi in dem eller ser till att de har vindskydd utomhus.


December

Någon gång under december skiljer vi ifrån baggen/baggarna från flocken.

Inget får vill vara ensamt, därför iordningställs en speciell fålla för baggarna.Det kan vara stökigt de första dagarna men sedan följs de åt till nästa höst.

 

Januari

Vid den här tiden kan vi scanna tackorna för att se om de är dräktiga och hur många foster de bär på i så fall.

 

Februari

Nu är det dags för klippning och vaccinering igen. Vi klipper även deras klövar då de kan ha växt sig långa när fåren traskat runt på mjukt underlag en tid.

 

Mars

En tacka är dräktig i fem månader så i början av mars kan de första lammen komma. Andra halvan av mars och in i april är en hektisk tid då tackorna måste passas med jämna mellanrum, dag som natt. En tacka får vanligtvis ett, två eller tre lamm. Fyra kan de få i extremfall men eftersom de bara har två spenar på juvret är två lamm per tacka att föredra.

APRIL

Lammen växer snabbt och nyfiket undersöker de sin omvärld. Mycket lek; ”följa John” och ”herre på täppan”, mjölk och vila står på schemat. De börjar tidigt plocka i den mat mamman äter och de viktiga bakterierna i vommen vaknar. Hösilage, korn, ärtor och havre står på menyn eller något annat kraftfoder vid behov.

 

MAJ

Fåren väntar otåligt på att få komma ut på grönbete. Innan dess kanske tackorna behöver avmaskas och vid bra väder släpps de ut i nya betesmarker.

 

JUNI

Det är viktigt att kolla till flocken när de går ute dvs. se till att alla är friska och att de har vatten, mineraler och saltsten. Vi byter ofta betesmarker för att ge bästa betet. Alvarsmark, äldre vallar och återväxten där hö och hösilage har skördats växlas.

 

JULI

Vid den här tiden har lammen växt till sig och vi börjar väga dem för att kunna planera när de största lammen kan skickas till slakt.

 

AUGUSTI

Dags för tacka och lamm att skiljas åt. För tackorna är de rätt skönt att slippa de stora och buffliga lammen, men samtidigt kan de sakna dem när det spänner i juvret den första tiden.

Vi ”mönstar” (bedömer) lammens päls och poängsätter både kroppsbyggnad, färg och pälskvalitet. Lamm med de högsta poängen sparas oftast till avelsdjur.


Den första omgången lamm är nu slaktmogna. Därmed skickas även årets första skinn till beredning och väntas komma hem efter 3-6 månader. De andra mindre lammen får några månader till att växa till sig på.